Menu

Natuurgebied Schulensbroek

Natuurgebied

Wandelen schulensmeer startbord natuur waterHet Schulensbroek, een van de grootste Vlaamse natuurreservaten, staat garant voor rust en weidse natuur, waarin mens en dier het geweldig naar hun zin hebben. In totaal beslaat het broek een oppervlakte van 200 ha. De open ruimte en de verre horizonten bezorgen het Schulensbroek een uitstraling die heel bijzonder is.

Het overgrote deel van het Haspengouwse regenwater stroomt langs hier naar de zee. Het Schulensmeer, het grootste binnenwater van Vlaanderen, staat bekend als een paradijs voor zachte waterrecreatie. Voor zeilers, surfers, roeiers, kajakkers en vissers is dit dan ook het ideale plekje. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en de talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg.

Het Schulensmeer is als ‘Vogelrichtlijngebied’ een zeer belangrijk overwinterings- en broedgebied voor vogels. Sinds 1992 werden er meer dan 250 verschillende soorten geteld. In de winter tref je er wilde zwaan, kramsvogel en duizenden eenden aan. De plasdrasse graslanden lokken in het voorjaar steevast een groot aantal steltlopers zoals kemphaan, tureluur, groenpoot en bosruiter. In de zomer kan je genieten van de weide- en zangvogels zoals grutto, wulp, scholekster, zomertaling, kleine karekiet, roodborsttapuit en blauwborst. In het najaar is de indrukwekkende visarend steevast van de partij.

Bij de laatste tellingen werden er meer dan 400 soorten planten gevonden. Grassen, zeggen en vochtminnende planten voelen zich hier thuis. Trosdravik, poelruit, grote ratelaar, kruipend moerasscherm, lidsteng en veldgerst zijn enkele voorbeelden.

Het NatuurEducatief Centrum ’t Vloot (Demerstraat 60) is een bron van informatie over het reservaat, de bijzondere vogels, de plantenrijkdom, de cultuurhistorie en archeologische vondsten.

Een duidelijke bewegwijzering, een wandelfolder en begeleidende infrastructuur zoals startborden, knuppelpaden, hagen, vogelkijkers, zitbanken en klaphekjes leiden de bezoekers door dit mooie natuurreservaat. Wil je het gebied te voet verkennen? Klik dan hier.

Locatie

Het Schulensbroek is gelegen in het westen van de provincie Limburg, in de depressie tussen de gemeenten Lummen, Herk-de-Stad en Halen, op de grens met Brabant. Het gebied grenst aan Vochtig-Haspengouw, het Kempisch Plateau en het Hageland.

Je kan het natuurgebied gemakkelijk bereiken.

  • via de E314 (A2) Leuven-Genk–Heerlen: afrit 26 Lummen / afrit 25 Webbekom-Herk-de-Stad
  • via de E313 (A13) Antwerpen-Hasselt: verkeersknooppunt Lummen, richting Leuven-Brussel, afrit Lummen, vervolgens Herk-de-Stad volgen
  • met de NMBS L 35 Leuven-Hasselt: afstappen in het station van Schulen
  • met De Lijn:
    - vanuit Diest: L92 Diest-Lummen/Heusden, halte Linkhout Overweg
    - vanuit Hasselt: L 35C, halte Linkhout Overweg of Linkhout Kerk
  • via het Fietsroutenetwerk Limburg: tussen knooppunt 313 en 314

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be