Menu

De Wijers

Wablief?

‘Wijer’ is een oude benaming voor een vijver waarin vis wordt gekweekt. Je vindt deze term nog steeds terug in heel wat benamingen van vijvers, straten en dijken. De eerste vijvers ontstonden hier in de 13e eeuw door veen- en ijzerwinning. Onder invloed van de toenmalige kloosters (vooral de abdij van Herkenrode) werd viskweek sterk gepromoot en zijn de vijvers in de loop van de eeuwen uitgebreid tot een complex van honderden aaneengesloten wijers.

Locatie

De Wijers is een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1 000 vijvers, in het hartje van de provincie Limburg. Het gebied spreidt zich uit over de gemeenten Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven.

Speciaal

Het is de woonplaats van heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. Zonder deze vijverstreek als ‘kraamkamer’ zouden bepaalde soorten, zoals de roerdomp en de boomkikker, in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Niet alleen qua natuur is De Wijers een topregio. De streek heeft ook cultuurhistorische en toeristische troeven. Een streek waar we trots op mogen zijn!

Wandelen en fietsen

Via uitgestippelde wandelingen kan je in Lummen genieten van deze wijers. En onlangs werd de fietskaart aangevuld met een fietslus van 39 km over het grondgebied van Lummen. 
Meer informatie vind je op www.dewijers.be en op www.RLLK.be .

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be