Wandelen

Wandelingen

Wandelroutenetwerk Lummen
Nooit meer de weg kwijt of langer onderweg dan je voeten je kunnen dragen. Dankzij het Lummense wandelwegennetwerk kan je zelf gemakkelijk je wandeling uitstippelen. Je hebt de keuze tussen verschillende prachtige routes die allemaal op elkaar aansluiten. Je moet enkel de cijferbordjes volgen.
Kostprijs: wandelkaart = 2,00 euro, route ook bewegwijzerd

Schulensbroek
Deze landschapswandeling voert je grotendeels door het natuurreservaat het Schulensbroek, een van de grootste Vlaamse natuurreservaten. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en de talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg. Vele plant- en diersoorten hebben hier hun thuis gevonden. Geniet van de rust en de weidse natuur. Vergeet zeker je verrekijker niet!
Het Schulensmeer is de perfecte uitvalsbasis om het natuurgebied te verkennen. Aan de oever van het meer ligt het NatuurEducatief Centrum ’t Vloot (Demerstraat 60). Op de bovenverdieping vertellen informatiepanelen het verhaal van het gebied en beneden kan je terecht voor informatie.
Kostprijs: wandelkaart = 2,50 euro, route ook bewegwijzerd

Lummensbroek
Het Lummensbroek is afgescheiden van het Schulensbroek door de spoorlijn Diest-Hasselt. Rond 1970 werden hier drie vijvers aangelegd voor de kweek van karper. Door de slechte toestand van de dijken stonden de vijvers lange tijd droog en groeiden ze vol wilgen. De provincie Limburg, de gemeente Lummen, de Werkgroep Ecologie Lummen, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Lage Kempen sloegen de handen in elkaar en herstelden de vijvers in 2005. De vijvers zijn ondertussen weer gevuld met water en de plantengroei en het dierenleven zijn in volle ontwikkeling. Een vogelkijkhut biedt je een goed zicht op de vijvers.
Je vertrekt aan de Kleen Meulen (Mangelbeekstraat 56).
Kostprijs: geen wandelkaart beschikbaar, route wel bewegwijzerd

Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg
Wandel langs getuigenheuvels en bloemenweiden en ontdek verschillende facetten van de Vallei van de Zwarte Beek. Typisch is de snelle afwisseling van het landschap. Je verveelt je hier geen minuut! Je wandelt er van nat (ten zuiden van Meldert) naar droog, richting het noorden. Bovendien heb je een behoorlijk hoogteverschil te overbruggen en klim je uit de vallei naar de flanken van de Zwarte-Beekvallei. Op de top van de Venusberg heb je dan ook een prachtig uitzicht!
Je vertrekt aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan).
Bij nat weer zijn laarzen aangeraden! Meer informatie: www.zwartebeek.be
Kostprijs: wandelkaart = 2,50 euro, route ook bewegwijzerd

Vallei van de Zwarte Beek: Zelem en Meldert
Wandel over de flanken van de Zwarte-Beekvallei en ontdek weer andere facetten van de Vallei van de Zwarte Beek: naaldbossen, landduinen, heide … Typisch is de snelle afwisseling van het landschap. Je verveelt je hier geen minuut! Je wandelt ook hier van nat naar droog, tot boven op de Heesberg.
Je kan vertrekken zowel aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan) of op het einde van de Broekstraat (Zelem, deelgemeente van de gemeente Halen).
Bij nat weer zijn laarzen aangeraden! Meer informatie: www.zwartebeek.be
Kostprijs: wandelkaart = 2,50 euro, route ook bewegwijzerd

Thiewinkel
Op 28 mei 2017 werd deze nieuwe wandelroute plechtig geopend. De gemeente Lummen kreeg hiervoor de hulp van Limburgs Landschap. Je wandelt door een rijk gevarieerd cultuurlandschap, met waterplassen en vochtige bossen. Meer informatie: www.limburgs-landschap.be 
Je vertrekt aan de kerk van Thiewinkel (Sint-Janstraat).
Kostprijs: klik hier voor het gratis plan, route ook bewegwijzerd 
Foto: Paul Peeters

Stappenroutes
Voor de 10 000-stappenroute (7 km) volg je de specifieke bordjes en de bordjes met de oranje kruisjes. Voor de 4 000-stappenroute (2,8 km) volg je de specifieke bordjes.
Je vertrekt aan ’t Vloot (Demerstraat 60).
Meer informatie: www.10000stappen.be
Kostprijs: geen aparte wandelkaart beschikbaar, wandelkaart ‘Schulensbroek’ = 2,00 euro, route wel bewegwijzerd

Gezondheidswandelingen
Deze vertrekken elke donderdag om 14.00 uur, ofwel aan het Sportcomplex (Sportweg 8), ofwel aan ’t Klavertje (Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, zaal 5). Je kan kiezen tussen een wandeling van 3 km en een van 7 km. Je wandelt in groep, onder begeleiding. Inschrijven is niet nodig.
Meer informatie: Willy Masselin, telefoon 013 52 15 63
Kostprijs: deelname = gratis

Kasteel Lagendal Lummen Kastelenwandeling
Elke laatste zondag van mei vindt onze jaarlijkse Kastelenwandeling plaats. In principe wachten tussen 13.30 en 17.00 uur gidsen je op aan de ingang van de deelnemende kastelen. Ze vertellen je alles over de geschiedenis en de bewoners van het kasteel, en over de speciale planten, bomen en de inrichting van de tuin. De kastelen zelf zijn niet toegankelijk.
Opgelet! Het programma kan variëren van jaar tot jaar.  
Kostprijs: deelname = gratis

Lummense parels
Lummen heeft heel wat verborgen moois. Met deze kaart (voorkant + achterkant) wandel je naar het domein van de Duizendjarige eik, de Kleen Meulen en de Willekensberg en maak je ondertussen kennis met het rijke verleden van Lummen via de verschillende kastelen, molens en de Kapel van de Beukeboom.
Kostprijs: wandelkaart = gratis, route ook bewegwijzerd

Limburg
Geniet van een verkwikkende wandeling en het Limburgse landschap. Kies een duidelijk bewegwijzerde wandelroute via www.wandeleninlimburg.be.

Sterrenplekjes

Het Regionaal Landschap Lage Kempen organiseerde, in samenwerking met de provincie Limburg, een wedstrijd om de twintig mooiste plekjes van Noord- en West-Limburg te belonen met Landschapssterren. Op deze sterrenplekjes kan je de Limburgse natuur op een unieke manier zien, proeven, voelen, ruiken, beleven. Dit pilootproject wordt ondersteund door Europese subsidies en bevestigt de rol van Limburg als pionier.
Ook Lummen viel in de prijzen met twee één-sterrenplekjes: De ‘Bocht van Laren’ en de ‘Venusberg’. Natuur om te ontdekken en trots op te zijn!

Bocht van Laren: één ster
Natuurreservaat ‘De Bocht van Laren’ maakt deel uit van de Vallei van de Zwarte Beek. Stilaan wordt geprobeerd het open karakter van de vallei te herstellen, zodat de hier thuis horende weidevogels kunnen terugkeren. Zij zijn gelukkig met deze vochtige vallei, die een unieke leefomgeving vormt. Bovendien bieden de hooilanden een kleurig bloemenschouwspel.
Je vertrekt aan taverne De Theepot (einde Ashoekstraat).

Venusberg: één ster
De streek van Lummen is vrij heuvelachtig in vergelijking met de rest van de Lage Kempen. De ‘getuigenheuvels’, zandbanken van miljoenen jaren oud, zijn door de jaren ijzerzandstenen heuvels geworden. De Venusberg maakt deel uit van een prehistorische heuvelrug. Van op de ‘berg’ kijk je recht de prachtige Vallei van de Zwarte Beek in. De Venusberg was al in de oudheid druk bezocht. Archeologen vonden hier namelijk al meer dan 5 000 prehistorische voorwerpen.
Dit sterrenplekje vind je op de wandelkaart ‘Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg’.

Nieuwsgierig naar de andere sterrenplekjes? Een boekje met de twintig mooiste sterrenplekjes binnen het Regionaal Landschap Lage Kempen is te verkrijgen aan de UiTbalie. Je vindt er naast foto’s en praktische informatie ook interessante weetjes over de sterrenplekjes en leuke doe-tips voor de kinderen. Want de sterrenplekjes staan altijd garant voor een leuke familie-uitstap in het Limburgse landschap.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be