Kleine verhalen op een Groote Oorlogshelm

Tentoonstelling

ln september 2014 opende op C-mine Genk de multimediale tentoonstelling 'Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog', een project van het provinciebestuur van Limburg. 44 betonnen Duitse Stahlhelmen, elk met een gewicht van 1 800 kg, maakten deel uit van deze tentoonstelling. De helmen, één voor elke Limburgse gemeente, symboliseren de Duitse bezetting van onze gemeenten en vertellen via een Q.R.-code een uniek lokaal verhaal. ln 2015 werden ze opgesteld eerst op het Kolonel Dusartplein in Hasselt, later in het Domein Bokrijk in Genk. 

Net zoals de soldaten bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, zagen de originele helmen er allemaal identiek en ongeschonden uit. 

Getekend door de Groote Oorlog

De vier jaar durende bezetting en oorlog lieten echter overal sporen na: mens en samenleving waren na deze oorlogsjaren sterk veranderd. Om deze verandering te symboliseren, werd elke gemeente gevraagd de eigen helm te personaliseren: beschilderen, beschrijven, verbouwen … Op 21 februari 2015 werd onze helm ongeschonden op het Gemeenteplein geplaatst. Eind april 2015 werd hij weer opgehaald, getekend door de oorlog.
 
Om onze Lummense helm te personaliseren, organiseerde het gemeentebestuur een wedstrijd. Elke Lummense creatieveling, groep of vereniging werd hierbij uitgedaagd een mooi en origineel ontwerp in te sturen. Een jury koos nadien anoniem een winnaar. 

Winnaars wedstijd

Het project ingediend door vijf leden van Kunstkring Lumina werd uitgeroepen tot winnaar. Mimi d’Haemer, Wim Hemerijckx, Ivo Henkens, Marie-Thérèse Kerkhofs en Huguette Willems zorgden voor een gepersonaliseerde Lummense helm, conform hun ingediende ontwerp.
 
Je kan deze kunstenaars hier aan het werk zien:  foto's en filmpje Het Belang van Limburg.

Rustplaats

Uiteindelijk kregen de 44 gepersonaliseerde helmen een laatste rustplaats in Halen, op een provinciaal terrein langs de Betserbaan, als blijvend symbool van de Eerste Wereldoorlog in Limburg.
 
Het terrein ligt in de buurt van het slagveld van de Slag der Zilveren Helmen. Hier werd tijdens de eerste wereldoorlog de enige Belgische overwinning geboekt zonder geallieerde hulp.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be