Accordions
De omliggende velden en weiden kregen de naam 'Het Verbrand', waarschijnlijk omdat er terechtstellingen werden uitgevoerd. Onze Duizendjarige Eik is niet alleen het oudste monument van Lummen, maar zou dus ook wel eens de oudste gerechtsboom van het land kunnen zijn.
Al in 1905 vierden vooraanstaande Belgen, zoals schilder James Ensor, aan de Duizendjarige Eik een eerste ‘Boomenfeest’. Zo’n 100 jaar later, op zondag 21 juni 2009 (zomerzonnewende) werd het volledig gerenoveerde domein feestelijk ingehuldigd met een grandioos tweede ‘Boomenfeest’. Bomen en landschap werden in 1940 beschermd.
De parking werd verfraaid met een snipperwand, takkenwal en groenafvalwand. Rond de eiken (Duizendjarige eik, zoon en kleinzoon) werden hekjes geplaatst en knuppelpaden aangelegd om de wortelzone van de bomen te beschermen. Op het perceel van Natuurpunt zijn een bloemenweide en oude akkers aangelegd. Educatieve borden voor klein en groot vertellen alles over (knot)eiken en het rijke verleden van onze oude reus. Neem tijd voor een gezellige picknick. Op de uitkijktoren heb je een prachtig zicht over de Vallei van de Zwarte Beek en de wijde omgeving. Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.
De geschiedenis van de Duizendjarige Eik wordt boeiend verteld in het boek ‘Mysteries van De Duizendjarige Eik’ van Koen Luts.
Op zondagnamiddag 23 juni 2019 vond het Wereldboomfestival plaats op het domein van de Duizendjarige Eik. Die dag werd onze Duizendjarige Eik uitgeroepen tot ‘Wereldboom’ door de Stichting Wereldboom. Deze stichting zet zich in om bomen weer oeroud te laten worden. Daarvoor richt ze de groeiplaatsen van de bomen zo in dat ze onbelemmerd kunnen uitgroeien tot oude veteraanbomen. Een Wereldboom verbindt mensen rondom zich. Het is een plaats waar mensen samen komen met elkaar, onder en bij de boom. Een plaats om te vieren, om te leven en te delen.
Om het domein van de Duizendjarige Eik nog extra in de kijker te zetten werd er beslist om een Belevingsbos te creëren. Een eerste bewoner van dit Belevingsbos is het Lummense ‘Lumenneke’. Dit wezentje ziet er uit als een vlammetje, maar is ongevaarlijk en wil alleen maar met onze kleinste bezoekers spelen. Hij verstopt zich over het hele domein. Kan jij hem vinden? En ben jij dapper, slim en behendig genoeg om zijn spelletjes te spelen? Ontdek deze leuke, creatieve opdrachten verspreid over het bos zeker samen met je kinderen!
Voor alle Lummense kinderen geboren in het jaar 2000 werd door hun ouders, grootouders ... in 2001 een gedenkboom gepland. Hun namen werden aangebracht op de millenniumsteen, aan de ingang van het gebied.
De gemeente Lummen kocht hiervoor speciaal een perceel grond van 29 a 40 ca, naast het domein van de Duizendjarige Eik. Ook het plantgoed, inlandse eiken, werd geleverd door de gemeente Lummen. Ondertussen zijn deze bomen uitgegroeid tot een mooi bos en een blijvende verbinding tussen verleden en toekomst.
In 2018, honderd jaar na WO I, legde het gemeentebestuur van Lummen, in samenwerking met Natuurpunt Lummen, een Vredesbos aan, naast het domein van de Duizendjarige Eik. Zo wil men de herinnering aan de oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Het plan hiervoor werd opgemaakt door het Regionaal Landschap Lage Kempen.
Het aanplanten vond plaats op zaterdag 1 december en gebeurde samen met de kinderen die geboren werden in de periode 2014-2018. Twee derde van het terrein werd bebost. Dat betekent een oppervlakte van 66 are, onderverdeeld in vijf zones voor de jaren 2014 tot en met 2018. Elke zone kreeg een grotere boom, naast het overige bosplantgoed. Er werd gekozen voor wintereik, zomerlinde, haagbeuk, veldesdoorn en zomereik. Daarnaast werden er ook nog 1 000 andere plantjes geplant.
Op termijn zal het Vredesbos evolueren naar een speel- en belevingsbos met speelelementen, zitkuil, fruitdoolhof, zitbank en picknickplek. Ook zullen er wandelpaden komen die aansluiten op het domein van de Duizendjarige Eik en het Millenniumbos. Natuurpunt Lummen zorgde voor de aanschaf van het bosplantsoen en de gemeente Lummen staat in voor de aanleg en het onderhoud van het Vredesbos.
Naast het Vredesbos werden er ook al verschillende Vredesbomen geplant, onder meer vlak naast de Vredessoldaat, op het nieuwe plein Binnen Vrijheid. De winterlinde werd geschonken door het Agentschap voor Natuur en Bos.
Sterrenkindjes hebben in onze gemeente een eigen plekje in het sterrenbosje. Het sterrenbos is gelegen op het Domein van de Duizendjarige Eik, Dikke Eikstraat. Vanaf de parking loop je rechtdoor richting de jonge eik. Daar loop je links rond de boom en sla je linksaf om het sterrenbosje te bereiken.
Elk jaar planten we een nieuwe sterrenboom aan en kunnen sterrenouders een aandenken aanbrengen ter nagedachtenis van hun kindje. Aan het onthaal van het administratief centrum en de Uitbalie is het mogelijk een houten sterretje af te halen, wat in de boom gehangen kan worden. Op het sterretje kan je zelf een aandenken aanbrengen. Je kan dit sterretje op Wereldlichtjesdag of op een zelfgekozen moment aanbrengen in de sterrenboom.