Menu

Duizendjarige eik

Locatie

Het domein Duizendjarige Eik is gelegen langs de Dikke-Eikstraat, aan de rand van de Willekensberg en de brede vallei van de Zwarte Beek.
Rust en mysterie

De omliggende velden en weiden kregen de naam 'Het Verbrand', waarschijnlijk omdat er terechtstellingen werden uitgevoerd. Onze Duizendjarige Eik is niet alleen het oudste monument van Lummen, maar zou dus ook wel eens de oudste gerechtsboom van het land kunnen zijn.

Al in 1905 vierden vooraanstaande Belgen, zoals schilder James Ensor, aan de Duizendjarige Eik een eerste ‘Boomenfeest’. Zo’n 100 jaar later, op zondag 21 juni 2009 (zomerzonnewende) werd het volledig gerenoveerde domein feestelijk ingehuldigd met een grandioos tweede ‘Boomenfeest’.
Bomen en landschap werden in 1940 beschermd.

De parking werd verfraaid met een snipperwand, takkenwal en groenafvalwand. Rond de eiken (Duizendjarige eik, zoon en kleinzoon) werden hekjes geplaatst en knuppelpaden aangelegd om de wortelzone van de bomen te beschermen. Op het perceel van Natuurpunt zijn een bloemenweide en oude akkers aangelegd. Educatieve borden voor klein en groot vertellen alles over (knot)eiken en het rijke verleden van onze oude reus. Neem tijd voor een gezellige picknick. Op de uitkijktoren heb je een prachtig zicht over de Vallei van de Zwarte Beek en de wijde omgeving. Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.

Voor een domeinplan klik hier.
Een beeldverslag van het tweede Boomenfeest, en meer informatie over de eik en het domein vind je op www.duizendjarigeeik.be.
De geschiedenis van de Duizendjarige Eik wordt verteld in het boek ‘Mysteries van De Duizendjarige Eik’ van Koen Luts.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be