Bijkomend captatie- en recreatieverbod op de kanalen ‘Bocholt-Herentals’ en ‘Beverlo’.

De VMM bevestigt de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal Bocholt – Herentals. Ook het kanaal naar Beverlo is geïmpacteerd. Dit kanaal staat in open verbinding met het kanaal Bocholt-Herentals en er werd op verscheidene plaatsen een visuele vaststelling van een drijflaag gedaan.
Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden.

Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.

Geïmpacteerde zones
  • Kanaal Bocholt - Herentals: op het kanaal Bocholt – Herentals werd blauwalg vastgesteld in de zone Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol.
  • Kanaal Beverlo: het kanaal Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals. Ook hier werd blauwalg visueel vastgesteld.

Gouverneur Herman Reynders (Limburg) en gouverneur wd. Bram Abrams (Antwerpen) zijn daarom genoodzaakt om voor deze kanalen een bijkomend  captatie- en recreatieverbod uit te vaardigen.

  • Het is verboden water te capteren uit het Kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt tot aan de grens met de provincie Antwerpen (km 0 - 27,4) en het kanaal naar Beverlo voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
  • Elke vorm van zachte recreatie op het Kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt tot aan de grens met de provincie Antwerpen (km 0 - 27,4 ) en het kanaal naar Beverlo is verboden.
  • Overtredingen van dit besluit worden gestraft met een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en met een geldboete van 26 tot 200 euro, of met één van de straffen alleen.
 

Administratief centrum

Telefoon
013 390 590

Openingsuren en sluitingsdagen

(01/07/2018 tot en met 31/08/2018)
Openingsuren
1 jul 2018 tot 31 aug 2018
ma
-
di
-
wo
-
do
-
vr
-
Sluitingsdagen
(01/09/2018 tot en met 30/06/2019)
Openingsuren
1 sep 2018 tot 30 jun 2019
ma
-
di
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-
-
Checking status
Checking status
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox