Blije bijtjes

Bijen zijn heel belangrijk als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Ze hebben het echter steeds moeilijker om te overleven. Samen kunnen wij hen helpen.

Bijentuin - bloemenfoto met bordje

Bijen zijn heel belangrijk als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Meer dan 75 % van alle planten die we kennen, zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Zonder bijen geen fruit, geen groente.

Bijen hebben het echter steeds moeilijker om te overleven Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. Samen kunnen wij hen helpen.

Denk tweemaal na bij de aanleg van verhardingen in je tuin. Durf te saneren en breek betonnen oppervlakten uit. 80 % van de bijen leeft onder de grond. Dus hoe meer verharding, hoe meer dakloze bijen. Ontharden zorgt ook voor meer biodiversiteit en een aangenamere leefomgeving.

Vergroen je omgeving. Leg een bijentuin aan. Plant een bijenboom zoals een wilg of een linde. Maak een tegel- of een geveltuin. Of zorg gewoon voor meer bloemetjes. Zo zorg je voor extra bijenlekkers.

Gouden tips vind je op www.weekvandebij.be.

Wil je smullen van honing uit je eigen tuin, dan moet je heus niet zelf met een bijenkast aan de slag gaan. Honingbijen vliegen tot 3 km ver en bezoeken zeker ook jouw lekkere tuin.

In Lummen wonen verschillende bezielde imkers. Ze stoppen, samen met de bijen, veel energie en tijd in het produceren van een lokaal topproduct. Geniet er van!

Jaarlijks vindt de ‘Week van de Bij’ plaats, een initiatief van de Vlaamse Overheid. In 2021 is dat van 30 mei tot 6 juni. Het officiële startschot werd dit jaar gegeven in het Openluchtmuseum Bokrijk. Lees er alles over op https://www.bokrijk.be/nl/evenementen/startschot-week-van-de-bij.

Britt van Marsenille (imker en gepassioneerd door bijen) en Dominique Persoone (fan van bijen en zuivere honing) zijn meter en peter van de ‘Week van de Bij’. Zij geven alvast het goede voorbeeld. Doe ook jij mee? Allerlei tips, informatie, leuke spelletjes, wedstrijden en nog zoveel meer vind je op www.weekvan de bij.be.

Ook Lummen heeft wat speciaals in petto.

  • Aan het Administratief Centrum werden namelijk tijdelijk twee bijenkasten geplaatst. Je kon het ijverige gezoem zowaar rechtstreeks volgen via een webcam. 
  • Je kan een boeiend informatiekrantje afhalen in de inkomhal van het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13).
  • In onze bibliotheek vind je tijdelijk een heuse boekenstand helemaal gewijd aan het bijzondere leven van de bijen.

Lummen neemt al heel wat initiatieven om het onze bijtjes aangenamer te maken. Zo worden er winterlindes geplant, bloemenweides ingezaaid, bijenvriendelijke bodembedekkers aangeplant op kerkhoven …

Met jullie hulp kunnen we binnenkort meedingen naar de titel van ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. De bijtjes zullen je bijzonder dankbaar zijn.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - affiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen. Dit project kadert in doelstelling 2, 3, 11, 13 en 15.

Nieuwe landbouwtechnieken zullen gezond en kwalitatief voedsel op een duurzame manier verbouwen. Zo heeft iedereen voedselzekerheid.

Een groene omgeving zorgt voor meer gezondheid en welzijn.

Veerkrachtige gemeenten en groene publieke ruimten kunnen de klimaatverandering helpen opvangen.

De klimaatverandering treft elk land in elk werelddeel. Het is belangrijk de gevolgen er van met allerlei acties tegen te gaan.

Bescherming, herstel en duurzaal gebruik van ecosystemen zijn essentieel. Behoud van de biodiversiteit is prioritair. 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox