Meldingen zwerfkatten

Hieronder vind je onze gemeentelijke aanpak omtrent zwerfkatten, wij kunnen hiervoor jouw hulp gebruiken.

zwerfkat

Gemeentelijke aanpak omtrent zwerfkatten

Veroorzaken zwerfkatten overlast in jouw buurt? Loopt een zwerfkat al enkele dagen in jouw tuin? Meld dit dan aan onze milieudienst.

Je kan dit telefonisch doen op het nummer 013 390 560, via een e-mail naar leefmilieu@lummen.be of aan het loket in ons gemeentehuis.

Onze medewerkster van leefmilieu zal je melding behandelen en geeft deze meldingen door aan onze kattenvanger. De kattenvanger zal na de melding de zwerfkat(ten) gaan vangen.
Er kan wel enige tijd tussen de melding en de effectieve vangst zitten aangezien de meldingen worden gegroepeerd.

Onze kattenvanger zal eerst een kattenvriendelijke vangkooi plaatsen. Vervolgens plaatst hij kattenvoer voor de vangkooi en hij stopt het kattenvoer steeds dieper, zo wennen de zwerfkatten aan de vangkooi. Onze kattenvanger zal ook vragen aan buren om geen eten buiten te zetten, anders komen de zwerfkatten niet eten in de vangkooi. Zodra de zwerfkat gevangen is, kijkt hij of de kat tam is. Tamme katten laat onze kattenvanger onmiddellijk vrij. Verwilderde katten daarentegen, vervoert hij in hun vangkooien naar de dierenartspraktijk. Daar castreert of steriliseert de dierenarts de gevangen zwerfkatten en als het echt niet anders kan, zorgt hij voor een abortie of euthanasie. Na hun behandeling krijgen de zwerfkatten een knip of perforatie in hun oor om ze makkelijk te herkennen in het veld, zo weet onze kattenvanger direct dat hij deze katten niet opnieuw moet vangen. Ten slotte laat onze kattenvanger de behandelde zwerfkatten vrij op de plaats waar ze gevangen werden. Kkittens die tam gemaakt kunnen worden, gaan naar het asiel van Genk.

Jij als burger kan zwerfkatten melden aan de dienst leefmilieu op het nummer 013 390 560, via een e-mail naar leefmilieu@lummen.be of aan het loket in ons gemeentehuis.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox