Sint-Jozefkapel in Gestel

De Sint-Jozefkapel werd volledig gerenoveerd. Ze is ondertussen een niet te missen rustplaats op je fiets- of wandelroute.

Sint-Jozefkapel Gestel met zitbank

In 2016 werd deze kapel door de familie Dubois aan het gemeentebestuur geschonken. De kapel dateert van 1883 en is gewijd aan de heilige Jozef, vader van Jezus Christus en patroonheilige van de timmerlieden, arbeiders en het gezin.

De voorouders van de familie Dubois, de familie Smeets, bouwden de kapel als dank voor de goede afloop van de geboorte van hun zoon. Vader en moeder Smeets kregen hun zoontje immers op vrij gevorderde leeftijd. Ze vreesden dat er tijdens de zwangerschap iets mis zou gaan of dat het kindje op jonge leeftijd zou overlijden. Het kindje kwam gezond en wel ter wereld en de moeder herstelde goed. Omdat ook Sint-Jozef op vrij gevorderde leeftijd een zoon kreeg, werd hun zoon Jozef genoemd en de kapel de Sint-Jozefkapel.

Het landschapsteam van het Regionaal Landschap Lage Kempen, met ondersteuning van de provincie Limburg (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed), ontfermde zich over de groenaanleg rondom de kapel.

De bestaande coniferen werden verwijderd en vervangen door lindebomen. Deze boomsoort is van oudsher verbonden met kapelletjes. De linde werd bij de Kelten en de Germanen immers gezien als een heilige boom, gewijd aan de godin Freya. De linde was een moederlijke, goede boom. Vandaar dat je hem ook terugvindt op dorpspleinen of aan huizen. Wellicht hebben de christenen die verering overgenomen, maar de ‘heidense’ godin Freya aan de kapelletjes vervangen door Maria.

Bij de herinrichting van de kapelomgeving werd ook een haag in veldesdoorn geplant. Deze plant werd vroeger in hagen gebruikt als knotboom. Van het geknotte hout maakte men stelen voor gereedschap. Bijzonder is dat het gebruikt wordt als hoenderstok. De schors van de tak valt er namelijk niet af, waardoor de vogels een betere houvast en warmere poten hebben.

Bezoekers die even willen rusten, kunnen dit doen op een boombank. Deze bank werd vervaardigd door de leerlingen van De Winning.

De kapel was in zeer slechte staat. Vandaar dat aan Monumentenwacht Limburg gevraagd werd om een onderzoek uit te voeren en een advies voor renovatie op te stellen. Ondertussen werden zowel binnen- als buitenzijde van de kapel grondig gerenoveerd.

Een lokale dakwerker renoveerde de dakspanten, zinken dakgoten en de natuurleistenen. De dakruiter werd in originele staat hersteld, met behoud van de bronzen klok. De gevel werd opnieuw ingevoegd en geverfd. Het buitenschrijnwerk, zwaar aangetast door de weersomstandigheden, werd gereconstrueerd, met behoud van de metalen roosters. Een nieuw slot op de deur moet ervoor zorgen dat mensen met verkeerde bedoelingen geen toegang meer hebben tot het interieur van de kapel.

Het vermolmde altaar werd vervangen door een altaar uit de voormalige kerk van Gestel. Ook de offerblok werd gerecupereerd. Muren zijn opnieuw bezet met vochtwerende kalk en geverfd. De originele vloer werd opgewaardeerd en voorzien van een beschermende toplaag. Het pleisterwerk is aangebracht door een erkende vakman. De verfwerken werden uitgevoerd door de technische dienst van de gemeente Lummen.

Buurtbewoners en gemeentebestuur sloegen de handen in elkaar en zorgden op 21 september 2019 voor een feestelijke inhuldiging. De kapel werd hierbij opnieuw ingewijd door E. H. Tony Vandekerkhof.

De kapel bevindt zich in de Sint-Sebastiaanstraat.

Ze is de ideale rustplaats op je fiets- of wandelroute!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox