Een openbaar onderzoek maakt onderdeel uit van een juridische procedure. Een openbaar onderzoek geeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren te formuleren. Op deze pagina houden we een overzicht bij van alle huidige openbare onderzoeken die te maken hebben met de gemeente Lummen.
De verschillende bestemmingsplannen die van kracht zijn op het grondgebied van Lummen kunnen hier worden geraadpleegd. Voor de plannen op gemeentelijk niveau (BPA's en gemeentelijke RUP's) is er een rechtstreekse koppeling naar de documenten (Pdf-bestanden). Voor de plannen op provinciaal en gewestelijk niveau is er een doorverwijzing naar de webpagina's van de hogere overheid waar de documenten te raadplegen zijn.
Wil je een bijgebouw (garage, carport, tuinhuis, …) bouwen ? Voordat je overgaat tot de werken is het belangrijk je goed te informeren of je een vergunning nodig hebt of niet. In sommige gevallen zijn de werken vrijgesteld, in andere gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig.
Ga je een huis verbouwen ? Voordat je tot de verbouwing van een woning overgaat is het belangrijk je goed te informeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Lummen geeft het kader aan voor de gewenste ruimtelijke structuur en de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente.
De ruimtelijke ordening wordt vastgesteld in gewestplannen, structuurplannen, plannen van aanleg (APA of BPA – Algemeen of Bijzonder Plan van Aanleg) of ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Die plannen worden opgemaakt door het Vlaamse gewest, de provincie en de gemeente.
Voor het splitsen van een grond in meerdere loten om minstens één lot te verkopen als bouwgrond, heb je een omgevingsvergunning nodig voor het verkavelen van een grond.
Bomen zijn waardevolle natuurelementen die door verschillende wet- en regelgeving beschermd worden in Vlaanderen. Het kappen van bomen is in vele gevallen verboden of vergunningsplichtig.
Ook worden soms in een omgevingsvergunning voorwaarden opgelegd ivm de aanleg van een groenbuffer of de (her)aanplant van bomen.
Wie wil bouwen of verbouwen moet in de meeste gevallen een stedenbouwkundige aanvraag indienen. Maar ook andere werken die impact hebben op de ruimtelijke ordening zijn vergunningsplichtig.
Als je zekerheid wilt over de bouwmogelijkheid van een bepaald project of over de verkaveling van een grond vóór je de eigenlijke aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning indient, dan vraagt je eerst een stedenbouwkundig attest aan.
Bij de verkoop of langdurige verhuur van een woning moet u allerhande informatie (overheidsplannen, vergunningen, milieu, natuur, erfgoed, grond- en pandenbeleid, erfdienstbaarheden, heffingen) ter beschikking stellen aan de koper.