Op Wielekes

Op Wielekes is een fietsdeelsysteem waarbij elk Lummens gezin, tegen een jaarlijkse vergoeding, kinderfietsen kan lenen. Wie lid wordt, heeft toegang tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Wordt de fiets te klein, dan kan je hem ruilen voor een groter exemplaar. 

Je vindt Op Wielekes Lummen in de Pastoor Frederickxstraat 11, achter buitenschoolse kinderopvang 't Sjamajeeke, elke eerste en derde zaterdag van de maand, tussen 10.00 en 12.00 uur. Na reservatie (minstens 24 uur op voorhand) via https://calendly.com/opwielekes-lummen kan je er terecht om een fietsje te lenen, te deponeren, te ruilen of in te leveren. ​Lukt het echt niet om via Calendly een concreet moment te reserveren, dan kan dit via lummen@opwielekes.be of via 013 390 543 (An Maris, leefmilieu). 

Logo Op wielekes - fietsplaatje rood
Logo Op Wielekes - kuiken zwaait

Wie lid wordt van Op Wielekes Lummen kan in het depot kiezen uit verschillende degelijke kinderfietsjes, in allerlei maten, voor Lummense kinderen van twee tot twaalf jaar. Uiteraard mag je de fiets eerst uittesten ter plaatse. Na het tekenen van een contract neem je de fiets mee naar huis. Wordt de fiets te klein, dan mag je hem ruilen voor een groter exemplaar.

Je betaalt jaarlijks een bijdrage: 30,00 euro voor het eerste kind en 20,00 euro voor elk volgend kind via het standaardtarief, 6,00 euro voor het eerste kind en 4,00 euro voor elk volgend kind via de UiTpas met kansentarief. Met een Op-Wielekes-bon is je lidmaatschap voor dat jaar gratis (zie 'Een fiets doneren').

Bij elke wissel wordt de gebruikte fiets in goede staat hersteld, zodat hij opnieuw uitgeleend kan worden.

Dit systeem biedt tal van voordelen:

  • Altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat
  • Een eenvoudige en goedkope manier om samen te gaan fietsen met je kind van 2 tot 12 jaar
  • Plaats winnen in huis door enkel die fiets te stallen die je op dat moment nodig hebt
  • Een nieuw leven geven aan reeds gebruikte fietsen
UiTpas - strooibiljet Herk-Lummen

Kinderen met een UiTpas die voor de eerste keer een fietsje komen lenen, kunnen ook via Op Wielekes Lummen punten sparen. Deze punten kan je ruilen voor interessante voordelen. De UiTpas is trouwens ook in andere UiTpas-gemeenten geldig.

Een traditionele UiTpas kost eenmalig 5,00 euro, een UiTpas met verminderd tarief slechts 1,00 euro. Beide zien er hetzelfde uit. Hij blijft onbeperkt geldig en is te koop aan een van de volgende balies.

  • Onthaal Administratief Centrum (Gemeenteplein 13)
  • Sportdienst (Sportweg 8)
  • Bibliotheek (Groenstraat 42)
  • UiTbalie (Dr. Vanderhoeydonckstraat 56)
  • Lokaal Dienstencentrum 't Klavertje (Dr. Vanderhoeydonckstraat 56)

Meer informatie vind je op hier.  

Logo Op Wielekes - help een kind

Bijkomende fietsjes (met trappers, geen loopfietsjes) zijn steeds welkom. Staat er in jouw berghok of garage een kinderfiets die je niet meer nodig hebt? Doneer hem, tijdens de openingsuren van het depot, aan Op Wielekes Lummen, en werk samen met ons aan een duurzame kringloopeconomie. 

In ruil krijg je trouwens een bon voor een jaarabonnement ter waarde van 30,00 euro. Je kunt de bon zelf gebruiken of schenken aan een Lummens gezin met jonge kinderen.  

Het hele uitleensysteem wordt gedragen door vrijwilligers. Zij verzorgen de administratie, beheren de reservaties, kuisen en herstellen fietsjes, bemannen het depot, geven je fietstips ...

Wil ook jij je steentje bijdragen aan dit milieuvriendelijke initiatief? Helpende handen zijn steeds welkom. Laat het ons weten via lummen@opwielekes.be. Wel zin, maar weinig tijd? Niet erg. Het gaat immers om korte, goed afgebakende taken op je eigen ritme. Je maakt deel uit van een enthousiast en sociaal team. En je bouwt mee aan een leefbare, duurzame en sociale buurt.

Logo De Transformisten

Op Wielekes Lummen is een project van de Gemeente Lummen en De Transformisten, in samenwerking met de Provincie Limburg en Gemeente voor de Toekomst / Bond Beter Leefmilieu.

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - affiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen. Dit project kadert in doelstelling ‘12 Verantwoorde consumptie en productie’ en doelstelling ‘13 Klimaatactie’.

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval. Grondstoffen duurzaam beheren en efficiënt gebruiken, is dan ook een must. Duurzaam consumeren kan ook door recyclage en hergebruik.

De klimaatverandering treft elk land in elk werelddeel. Vandaar dat onder andere maatregelen noodzakelijk zijn om CO2-uitstoot te verminderen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox