Creatief Lummen - Prijs Beeldende Kunsten

Jaarlijks organiseert het gemeentebestuur, in samenwerking met de cultuurraad, de Prijs Beeldende Kunsten: een wedstrijd en tentoonstelling van kunstwerken uit allerhande disciplines, gecreëerd door Lummenaren.

PBK 2020 Winnaar Diane Cruysberghs met haar werk 'Blazen'

Onze traditionele 'Prijs Beeldende Kunsten' (jaarlijks) en 'Info- & Hobbybeurs' (tweejaarlijks) smolten in 2013 samen en werden 'Creatief Lummen' (jaarlijks). Gemeentebestuur en gemeentelijke cultuurraad blijven instaan voor de organisatie van dit artistieke weekend.

De jurering van de kunstwerken door vak- en publieksjury en de prijsuitreiking van de drie beste werken vinden steeds plaats op zaterdagavond. Op zondag kan iedereen de tentoonstelling bezoeken en stemmen voor de drie publieksprijzen, namelijk het beste beeld, het beste schilderij en de beste foto. Kom dus zeker langs en laat je verrassen door het creatieve talent dat Lummen rijk is. 

Met de organisatie van de Prijs Beeldende Kunsten proberen we elke kunstliefhebber te bekoren. We zijn bijgevolg steeds weer gretig op zoek naar kunstenaarstalent uit allerhande disciplines. Kom dus uit je atelier en neem deel aan deze jaarlijkse wedstrijd en tentoonstelling voor en door Lummense kunstenaars. Inschrijven doe je via onze UiTbalie.

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 vond de jaarlijkse Prijs Beeldende Kunsten plaats, met kunstwerken uit allerhande disciplines, gecreëerd door Lummenaren. Deze 29e editie werd georganiseerd door het gemeentebestuur van Lummen, in samenwerking met de Cultuurraad en de Kerkraad Lummen-Centrum.

Het gemeentebestuur voorzag drie geldprijzen voor de winnaar, eerste eervolle vermelding en tweede eervolle vermelding. Daarnaast kregen de deelnemers ook een geschenkbon van de Cultuurraad voor beste foto, sculptuur en schilderij. 

Ruim 300 kunstliefhebbers kwamen een bezoekje brengen. Ondanks de grote opkomst, gebeurde deze editie volledig coronaproof. Er werd geen receptie voorzien bij de prijsuitreiking. Wel werden alle bezoekers getrakteerd op een drankje in één van de Lummense horecazaken. 

Dit jaar gingen drie fotografen met de prijzen lopen. Winnares van PBK 2020 werd Diane Cruysberghs met haar foto 'Blazen'. De eerste eervolle vermelding ging naar Greta Orens met haar werk 'Kato'. De tweede eervolle vermelding ging naar Betty De Smedt met het kunstwerk 'Untitled #158'.

De drie publieksprijzen gingen zondag naar Maurits Boon met zijn foto 'Twee druppels water', Francine Demot met haar beeldhouwwerk 'Tango' en Marcelinne Grauls met haar schilderij 'In de wolken'. 

Bewonder de creaties van onze Lummenaren op onderstaande foto's. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox