Accordions
Elk jaar worden in België op 7 april de Belgische soldaten herdacht die het leven lieten tijdens een buitenlandse missie. Dat gebeurt tijdens een officiële plechtigheid bij het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel. De datum van 7 april herinnert aan de moord op tien para’s in 1994 in Rwanda.
In Lummen vindt sinds 2008 eveneens op 7 april de Hulde aan de Vredessoldaat plaats. Tijdens deze officiële plechtigheid, tegenwoordig om 19.00 uur, wordt hulde gebracht aan alle deelnemers aan vredesmissies waaraan ons land deelnam na de tweede wereldoorlog, en zij die sneuvelden tijdens een dergelijke missie. Via onze gemeentelijke informatiekanalen vernemen jullie elk jaar de meest recente informatie over deze plechtigheid.
De eerste jaren werd deze plechtigheid georganiseerd door de Verbroedering 8e/9e Linie, een vereniging van oud-militairen, in samenwerking met het Lummense gemeentebestuur. Ondertussen hebben de Lummense oud-strijders de organisatie op zich genomen, nog steeds samen met het gemeentebestuur van Lummen.
Naar aanleiding van de jaarlijkse plechtigheid werd in 2005 een kunstwerk gemaakt door kunstenares Julia Berger uit Niel-bij-As: De Vredessoldaat 8ste Linie, vereeuwigd in brons. Het beeld is 1 meter hoog en weegt 65 kg. De soldaat draagt het uniform van 'Vredessoldaat 8ste Linie' en staat in een 'ter-plaatse-rust’-houding op een massieve arduinen sokkel van 85 cm hoog. Beeld en sokkel wegen samen ongeveer 350 kg en staan op een betonnen fundering. Op de bronzen monoliet staat het volgende te lezen.
Het beeld bevindt zich momenteel naast het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13), op het plein Binnen Vrijheid. Naast het kunstwerk werd een Vredesboom geplant. Deze winterlinde werd geschonken door het Agentschap voor Natuur en Bos.
Op 20 mei 1999 aanvaardde de gemeente Lummen tijdens een militaire plechtigheid officieel het peterschap over de eenheid CIE HK 8/9 Li. Enkele jaren later ontstond vanuit het bestuur Verbroedering 8e/9e Linie sectie Limburg de idee om aan de petergemeente Lummen een bronzen beeld 'De vredessoldaat 8ste Linie' te schenken.
Door de gedrevenheid van de toenmalig voorzitter Jean Snoeckx werden fondsen verzameld en onderhandelingen gevoerd. In december 2004 was het voorbereidende werk af en werd opdracht gegeven aan kunstenares Julia Berger een vredessoldaat te boetseren en in brons te laten gieten. Een beschermcomité (onder voorzitterschap van majoor Freddy Goos) en een uitvoerend comité werden opgericht.
Op 1 mei 2005 vond de plechtige onthulling plaats, door toenmalig burgemeester Roger Renders en kolonel op rust Benoit Smet. Jacqueline Steegmans en Erik Janssen aanvaardden het meter- en peterschap van het beeld. Grote bezieler van het initiatief, voorzitter Snoeckx, kon wegens ziekte deze herdenking niet meer bijwonen. Op 3 juni 2005 overleed hij.