Herdenkingsmonument aan de kerk O.-L.-Vrouw Ten Hemelopneming Lummen-centrum

Dit herdenkingsmonument werd opgericht in 1951 ter nagedachtenis van de Lummense oud-strijders en weerstanders van 1940-1945. Dit monument werd in 2020 opgewaardeerd via het project 'Jong redt Oud'.

Oorlogsmonument kerk Lummen Centrum
Bron: Koen Luts
Onthulling 1951

In mei 1940 verdedigden de 36e- en 38e-linieregimenten de stellingen achter het Albertkanaal. Hierbij sneuvelden veel burgers, afkomstig uit heel Vlaanderen. Om deze gebeurtenis te herdenken, ontstond na de oorlog de jaarlijkse traditie dat de overlevende helden terugkeerden naar hun slagveld. Tien jaar na de strijd, in 1950, besloot ook de gemeente Lummen een ode te brengen aan iedere soldaat die deze gruwel had meegemaakt.

Zo kreeg Hasselts architect Leon Moors (1907-1990) de opdracht een ontwerp te tekenen voor een gedenksteen, bestaande uit vijf bekroonde traveeën van blauwe hardsteen en ornamenten uit (imitatie)brons. Hiervoor besloot de gemeenteraad 20 000 frank, ongeveer de helft van de kosten, te betalen. Het herdenkingsmonument, met daarop de namen van de oud-strijders en weerstanders, werd opgericht aan de linkerzijde van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.

De arduinen constructie van maar liefst drie meter hoog en vier meter breed werd op 28 mei 1951 onthuld door burgemeester Edmond de Fabribeckers (1903-1981) en kolonel Mary, commandant van de provincie Limburg. De inhuldiging ging gepaard met een hoogmis en een feestelijke stoet, bestaande uit de Koninklijke Harmonie, een grote hoeveelheid vaandels en oud-strijders, sommigen zelfs uit Antwerpen of Brussel.

Doorheen de jaren moest het monument weer en wind doorstaan. Dat het geleden had, was vooral te zien aan de losgekomen belettering en dekstenen. Om die reden besloot het gemeentebestuur de gedenksteen grondig onder handen te nemen via het project ‘Jong Redt Oud’ van het Provinciaal centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). De gemeente Lummen kreeg het advies de cementbepleistering te herstellen, losgekomen letters te vervangen door bronzen exemplaren voorzien van pinnetjes, de losse dekstenen weer vast te zetten en het gehele object grondig te reinigen.

In het kader van dit educatieve project hielpen de leerlingen van het derde leerjaar uit basisschool De Wegwijzer van september tot november 2020 met de restauratie van het monument. Hiervoor stonden ze onder begeleiding van Monumentenwacht en de lokale heemkring. Om de resultaten van het project te onthullen en onze oorlogsslachtoffers nogmaals te eren, wordt het gerestaureerde herdenkingsmonument in het voorjaar van 2021 opnieuw ingehuldigd. De leerlingen van De Wegwijzer zullen hierbij een korte toelichting geven. Meer informatie over het verloop van het project vind je onder de rubriek Project ‘Jong Redt Oud’.

Bron: Koen Luts

Krantenartikel HBVL 28 mei 1951

Dit artikel verscheen naar aanleiding van de officiële onthulling van het monumunt in 1951. 

Bron: Koen Luts

Bron: Koen Luts
Klasje in actie met de groendienst

De naam ‘Jong Redt Oud’ spreekt voor zich: jonge mensen redden oude dingen. Onze Lummense jongeren hebben ondertussen voor de eerste keer in het kader van dit project de handen uit de mouwen gestoken. De kinderen uit het derde leerjaar van basisschool De Wegwijzer hielpen namelijk bij de renovatie van het herdenkingsmonument aan de O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk in Lummen-centrum. Meester Koen Luts en juffrouw Anja Boonen trokken mee aan de kar. Dit deden ze onder begeleiding van deskundige Arnout Janssens van Monumentenwacht Limburg.

Om de leerlingen van achtergrondinformatie te voorzien, niet alleen over het herdenkingsmonument, werden ze eerst ondergedompeld in het ruime begrip erfgoed. Wat betekent dit rare woord? Waaraan doet het denken? Hiervoor bezochten ze de loopgraven in Geneiken. Daar kwam Jos Lemmens, lid van de Geschied- en Heemkundige Kring Groot-Lummen, een woordje uitleg geven.

Het herdenkingsmonument mochten de klassen naar aanleiding van het Provinciaal project ‘Onder de radar’ mee op de digitale kaart van Lummen plaatsen. Op deze kaart en enkele luchtfoto’s zochten ze daarnaast naar sporen van WO II.

Na de uitvoering van dit educatieve aanbod, mochten de leerlingen de gedenksteen aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk een reinigingsbeurt geven. Hiervoor maakten ze gebruik van een zachte borstel, water en een PH-neutrale zeep. Bovendien stonden ze het landschapsteam van De Winning bij voor enkele kleine herstellingswerken. Als laatste hielpen ze bij de nieuwe beplanting rondom het monument en schreven ze elk een tekst over het project en zijn eindresultaat.

Zo kreeg de hele omgeving een opfrisbeurt en werd er in de gemeente ingezet op behoud, beheer en ontsluiting van ons prachtig Lummens erfgoed.

Bron: Koen Luts

Met steun van de provincie Limburg:

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox