Ga je (ver)bouwen of renoveren, en wil je je woning verbeteren? Wil je je woon- en leefcomfort verhogen en tegelijk je op je energiefactuur besparen? En weet je niet waar en hoe beginnen? Reserveer dan nu je (gratis) objectief advies van De Huisdokter van Dubolimburg vzw! Onze bouwspecialist helpt elke Limburgse (ver)bouwer om door de bomen het duurzame bos te zien. Dankzij de steun van onze gemeente kan je trouwens van verlaagde tarieven genieten!
Als je meer dan 4 jaar ononderbroken bent ingeschreven op een wachtlijst voor een sociale woning, dan kan je een huurpremie krijgen van Vlaanderen. Normaal gezien krijg je die premie automatisch. Jouw sociale huisvestingsmaatschappij zorgt hiervoor.
Een huursubsidie is een maandelijkse tegemoetkoming die verleend wordt aan een huurder die vanuit een 'slechte' woning verhuist naar een conforme woning op de private huurmarkt of die huurder wordt van een SVK-woning.
Bij het afsluiten van een huurovereenkomst dien je, als huurder van een appartement of woning, een som te betalen als waarborg voor de goede uitvoering van je verplichtingen tegenover de verhuurder. Een huurwaarborg mag niet meer bedragen dan 2 of 3 maanden huur afhankelijk van de vorm van de huurwaarborg. Het Vlaams WoningsFonds biedt ook een huurwaarborglening aan. Als je voldoet aan de voorwaarden voor een huurwaarborglening helpt de sociale dienst bij het opstellen van alle nodige documenten en dient het OCMW de aanvraag bij het Vlaams WoningsFonds in.
Indien je de huurwaarborg en/of eerste maand huur niet zelf kan betalen, dan kan je contact opnemen met OCMW Lummen.
Een dakloze of thuisloze die een woning vindt en daar permanent gaat wonen, heeft recht op een éénmalige installatiepremie. Deze premie is bedoeld om je te installeren (aankoop van meubelen, koelkast, servies,...).
Een referentieadres geldt als officieel adres voor daklozen, woonwagenbewoners en mensen zonder vaste woonplaats. Je post en administratieve documenten krijg je dan op dit adres toegestuurd. Het referentieadres maakt het mogelijk dat je uitkeringen ontvangt die een officiële woonplaats als voorwaarde stellen (kinderbijslag, werkloosheidsvergoeding,...).
Een referentieadres is mogelijk bij een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld, iemand die je kent). Daklozen kunnen ook een referentieadres vragen bij het OCMW van de gemeente waar ze gewoonlijk verblijven.