Text
Op de Willekensberg, het hoogste punt van Lummen, staat een prachtige Mariakapel met een opmerkelijke geschiedenis. Het gaat om de Kapel van OLV van de Beukenboom, eigendom van de Kerkfabriek van Lummen Centrum.
Begin van de 17de eeuw, een woelige periode in onze contreien, bevond zich aldaar een Mariabeeldje in de holte van een dikke oude beukenboom. Bij dit beeldje werd dagelijks tot OLV gebeden door gelovige Lummenaren. In 1640 bleek het beeldje echter plots niet meer te zien. Was het in de boom vergroeid of was het gestolen?
Feit is dat de gelovigen een nieuw beeldje vroegen aan de toenmalige pastoor van Lummen. Deze zorgde ervoor dat een albasten beeldje van Maria met kind (20 cm, uit 1410) van de kerk in het dorp processiegewijs naar de beuk werd overgebracht. Dit gebeurde op 2 juli 1640 tijdens Maria-visitatie (bezoek van OLV aan Elisabeth, later verzet naar 31 juni). De plaats groeide al gauw uit tot een waar bedevaartsoord en wonderbare genezingen werden toegeschreven aan ‘OLV van de Beukenboom’.
De pastoor besloot met het vele geofferde geld en een milde gift van graaf Ernest van der Marck, die op het kasteel de Burg woonde en de heer van Lummen was, een klein bakstenen kapelletje te bouwen. Dag op dag één jaar na de overbrenging van het nieuwe beeldje werd de eerste mis in de kapel opgedragen onder een grote volkstoeloop. De oude beuk, die volgens de vrome overlevering was gaan kwijnen, werd gekapt en uit het hout ervan werden Onze-Lievevrouwenbeeldjes gesneden. Graaf van der Marck kreeg er eentje cadeau.
In de volgende jaren en de tweede helft van de 18de eeuw werd de kapel verder uitgebouwd met een sacristie, een portaal, een eerste en een tweede kamer voor een kluizenaar, die de kapel vanaf 1744 zou bewaken en onderhouden. De vergulde koperen zon op het portaal werd door Pater Jacobs (1750-1838) toegevoegd.
Van de jaren 1930 tot in 2003 maakten hoognodige restauraties vanbuiten en vanbinnen de kapel tot het fraaie bouwwerk dat er nu staat. In 1951 werd de kapel als monument en haar omgeving als cultuurhistorisch landschap beschermd.
De Kapel van OLV van de Beukenboom, die diverse kunstschatten bevat, is niet open voor het publiek. De kluis wordt momenteel bewoond door de kapelaan van Lummen. De kapel kan bezocht worden op afspraak.