Charles Wellens / Eregalerij

Charles Wellens is niet alleen een bekende Lummense kunstschilder die met hart en ziel verknocht was aan de Kempische leefwereld. Heel bijzonder is ook Wellens' medewerking bij de oprichting van het 'Openluchtmuseum Bokrijk'. Om hem blijvend te eren werd in 2015 de 'Eregalerij Charles Wellens' geopend in het Administratief Centrum. 

Lummen

Charles Wellens werd op 6 februari 1889 in Lummen geboren als tweede zoon van Eugenius Franciscus Wellens en Maria Mechthildis Frederix. Zijn vader was leerlooier, brouwer en gemeenteontvanger. Het gezin woonde in het centrum van Lummen, op de hoek van de Neerstraat en het Gemeenteplein.

Omdat het aan-huis-huisbrouwen niet erg winstgevend was, startte zijn vader in 1898 in de Neerstraat met de industriële brouwerij ‘Le Progrès’. Het was de bedoeling dat zijn zonen later het bedrijf zouden voortzetten.

Schilderen

Charles Wellens kreeg van zijn ouders alle kansen om zijn schildertalent en persoonlijkheid te ontwikkelen. In 1907 volgde de jonge Charles zijn eerste lessen in de schilderkunst bij de tien jaar ouders Jos Damien, een Waalse kunstschilder die in Halen woonde. Vervolgens trok hij naar Leuven om te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Op 18 juni 1921 trouwde Charles met Madeleine Haven en vestigde zich in de Thonissenlaan in Hasselt. Hij richtte er een schildersatelier in, in oude Kempische stijl. In datzelfde atelier gaf hij ook schilderlessen aan beginnende amateurkunstenaars.

Elke kunstenaar maakt een evolutie mee, niet alleen door eigen ervaringen maar ook door externe invloeden. Zo kunnen we het werk van Charles Wellens bij benadering indelen in drie perioden.

Een eerste periode is deze van het mystieke. Ze staat volledig los van de werken uit zijn laatste periode. Een tweede periode is deze van een bijna impressionist. Ze straalt de sfeer uit van het sociaalrealisme en van invloeden van buitenaf. Een derde periode is deze van het Kempische landschap, hoeves, interieurs en bewoners van deze streek. Dat deze streek hem nauw aan het hart lag, bewijst ook het boekje ‘De ziel van mijn schoon Kempenland’, waarin Charles zijn memoires neerschreef, en de filmfragmenten die hij maakte van Kempenaren in hun dagelijkse leven.

Charles Wellens overleed in Hasselt op 10 juli 1958. Zijn wens om in zijn geliefd geboortedorp begraven te worden, is in vervulling gegaan.

Openluchtmuseum Bokrijk

Heel bijzonder is Wellens’ medewerking bij de oprichting van het ‘Openluchtmuseum Bokrijk’. Hij was duidelijk met hart en ziel verknocht aan de Kempische leefwereld. Deze moest volgens hem bewaard blijven in een museum. En zo gebeurde het ook.

De eerste woning die in het openluchtmuseum werd heropgericht, door bemiddeling van Charles Wellens, was een boerderij van 1777 die langs de huidige Lummense Oostereindestraat stond. Deze boerderij, eigendom van de familie Engelen, werd in Bokrijk officieel omgedoopt tot ‘Wellenshoeve’.

Het ‘Openluchtmuseum Bokrijk’ is uniek. Het is bekend tot ver buiten de Limburgse provinciegrenzen.

Eregalerij

Om Charles Wellens blijvend te eren, werd op zondag 13 september 2015 de permanente eregalerij Charles Wellens officieel geopend: een wisselende tentoonstelling met werken van onze Lummense kunstschilder. Kleindochter Brigitte Wellens mocht het lintje plechtig doorknippen.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het ‘Genootschap kunstschilder Charles Wellens’. Ze kan gratis bezocht worden in de inkomhal van het voormalige gemeentehuis, tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13) en na aanmelding aan de inkombalie. Om de tentoonstelling te bezoeken met een gids, maak je op voorhand een afspraak via het telefoonnummer 013 390 442 of via info@lummen.be.

Voor de leerkrachten uit het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar hebben we een lespakket samengesteld over de Lummense kunstschilder Charles Wellens. Hieronder kan je al het materiaal terugvinden. 

Materiaal 3de en 4de leerjaar

Materiaal 5de en 6de leerjaar

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox