Wespen- en hoornaarsnesten

Melding wespen- en hoornaarsnesten
 
Als de zon in het land is, duiker er wespen op. Deze nuttige insecten kunnen ook vervelend zijn, zeker wanneer er zich een wespennest bevindt in je tuin, je huis of vlakbij je terras.
 
Hangt het wespennest eerder veraf, laat het dan ongemoeid. Wespen jagen immers op vliegen, bladluizen en muggen en zijn dus bondgenoten van de mens. Tips om ze op afstand te houden, vind je op https://www.zuidwestlimburg.be/nieuws/last-van-wespen.
Vormt het nest wel een gevaar, dan moet het verwijderd worden. Best begin je hier niet zelf aan, maar laat je dit door de brandweer doen. Hiervoor dien je online een formulier in te vullen. Dit formulier en allerlei informatie vind je op https://www.zuidwestlimburg.be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/wespennest-melden.
 
Nesten van hoornaars kan je via datzelfde formulier melden.
 

Onderscheid hoornaars

In België komen zowel Europese als Aziatische hoornaars voor. Op de website van het Vlaams bijeninstituut wordt het verschil goed uitgelegd.
 
Aziatische hoornaars vormen een enorme bedreiging voor ons inheemse bijenbestand en onze biodiversiteit. Ze maken hun nest in de buurt van mensen en eten voornamelijk bijen. Deze hoornaars moeten bestreden worden. Hun aanwezigheid moet dan ook steeds gemeld worden. 
Europese hoornaars daarentegen zijn minder schadelijk. Deze soort blijft gewoonlijk uit de buurt van mensen. Ze eten voornamelijk wespen en vliegen. Enkel indien hun nest voor overlast zorgt, dient hun aanwezigheid gemeld te worden.
 
Ook wie een nest van Europese hoornaars zou verstoren, kan gestoken worden. Een dergelijke steek bevat minder gif dan die van een gewone wesp, en is in die zin minder gevaarlijk voor wie allergische reacties vertoont. Wel kan de steek zelf pijnlijker zijn, omdat de angel nu eenmaal een stuk langer is.

 

Overzicht Aziatische hoornaars

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wesp die zijn intrede in Vlaanderen deed in 2017. Ze richt heel wat schade aan en moet daarom officieel bestreden worden. 
 
Om een overzicht te krijgen van waar er zich Aziatische hoornaars ophouden, wordt gevraagd deze locaties te melden via de website van Vespawatch. Je kan zowel een gevonden nest als een individu melden.
Help mee de Aziatische Hoornaars in kaart te brengen. De bedoeling van Vespa-watch is de invasie van Aziatische hoornaar op te volgen en het beheer ervan in Vlaanderen in kaart te brengen. Met behulp van imkers, natuurvrijwilligers en het publiek worden gegevens verzameld die gebruikt zullen worden voor het organiseren van beheer, onderzoek naar de invasie (invasiesnelheid, gebieden, invasiehistoriek, beheerevaluatie, impactonderzoek) en Europese rapportage.
 
Imkers zetten wiekpotten uit met lokstof om hoornaars te detecteren. Van deze wiekpotten blijf je best af.
 
Meer informatie vind je op https://vespawatch.be/get-involved/.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox