Wandelingen
Wisten jullie al dat onze gemeente over een drinkwaterfontein beschikt?
Je kan deze terugvinden op het gemeenteplein. Hier kan je gratis fris en drinkbaar water verkrijgen. Ideaal dus om de drinkflessen te vullen bij het begin van je wandeling of voor een verfrissende tussenstop.
Nooit meer de weg kwijt of langer onderweg dan je voeten je kunnen dragen? Dankzij het Lummense wandelwegennetwerk kan je zelf gemakkelijk je wandeling uitstippelen. Je hebt de keuze tussen verschillende prachtige routes die allemaal op elkaar aansluiten. Je moet enkel de cijferbordjes volgen.
Route: bewegwijzerd, wandelkaart = gratis
Deze landschapswandeling voert je grotendeels door natuurreservaat het Schulensbroek, een van de grootste Vlaamse natuurreservaten. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en de talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg. Vele plant- en diersoorten hebben hier hun thuis gevonden. Geniet van de rust en de weidse natuur. Vergeet zeker je verrekijker niet!
Het Schulensmeer is de perfecte uitvalsbasis om het natuurgebied te verkennen. Aan de oever van het meer ligt het NatuurEducatief Centrum ’t Vloot (Demerstraat 60). Op de bovenverdieping vertellen informatiepanelen het verhaal van het gebied en beneden kan je terecht voor informatie.
Route: bewegwijzerd, wandelkaart = 2,50 euro
Het Lummensbroek is afgescheiden van het Schulensbroek door de spoorlijn Diest-Hasselt. Rond 1970 werden hier drie vijvers aangelegd voor de kweek van karper. Door de slechte toestand van de dijken stonden de vijvers lange tijd droog en groeiden ze vol wilgen. De provincie Limburg, de gemeente Lummen, de Werkgroep Ecologie Lummen, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Lage Kempen sloegen de handen in elkaar en herstelden de vijvers in 2005. De vijvers zijn ondertussen weer gevuld met water en de plantengroei en het dierenleven zijn in volle ontwikkeling. Een vogelkijkhut biedt je een goed zicht op de vijvers.
Je vertrekt aan de Kleen Meulen (Mangelbeekstraat 56).
Route: bewegwijzerd, geen wandelkaart beschikbaar
In de buurt van de Gestelse Molen (net over de grens met Paal) werd in 2004 een natuurinrichtingsproject uitgevoerd. Enkele oude visvijvers werden natuurvriendelijker gemaakt. Een verbinding met twaalf vistrappen zorgt ervoor dat vissen een hoogteverschil van 1,60 meter tussen de Zwarte Beek en de Oude Beek kunnen overbruggen. Een bijkomend voordeel is dat hierdoor een geschikt voedsel- en broedgebied ontstaat voor heel wat water- en moerasvogels. Bij nat weer zijn laarzen aangeraden. Meer informatie vind je hier.
Route: bewegwijzerd, geen wandelkaart beschikbaar
Je vertrekt aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan).
Wandel over de flanken van de Zwarte-Beekvallei en ontdek weer andere facetten van de Vallei van de Zwarte Beek: naaldbossen, landduinen, heide … Typisch is de snelle afwisseling van het landschap. Je verveelt je hier geen minuut! Je wandelt ook hier van nat naar droog, tot boven op de Heesberg.
Je kan vertrekken zowel aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan) of op het einde van de Broekstraat (Zelem, deelgemeente van de gemeente Halen).
Bij nat weer zijn laarzen aangeraden. Meer informatie vind je hier.
Route: bewegwijzerd, wandelkaart = 2,50 euro
Op 28 mei 2017 werd deze nieuwe wandelroute plechtig geopend. De gemeente Lummen kreeg hiervoor de hulp van Limburgs Landschap. Je wandelt door een rijk gevarieerd cultuurlandschap, met waterplassen en vochtige bossen. Meer informatie: www.limburgs-landschap.be
Je vertrekt aan de kerk van Thiewinkel (Sint-Janstraat).
Route: bewegwijzerd, wandelkaart = gratis
Voor de 10 000-stappenroute (7 km) volg je de specifieke bordjes en de bordjes met de oranje kruisjes. Voor de 4 000-stappenroute (2,8 km) volg je de specifieke bordjes.
Je vertrekt aan ’t Vloot (Demerstraat 60). Klik hier voor meer informatie.
Opgelet! Er wordt momenteel gewerkt rond het Schulensmeer. Sommige routes kunnen onderbroken en / of omgeleid zijn.
Route: bewegwijzerd, geen aparte wandelkaart beschikbaar, wandelkaart ‘Schulensbroek’ = 2,50 euro
Met een groep trekken we de natuur in voor een mooie wandeling onder leiding van Willy. Wil je meewandelen? Bel Willy Masselin ( 013 52 15 63) en hij vertelt waar de groep vertrekt. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelnemen is gratis.
Elke laatste zondag van mei vindt 'Kastelen Anders' plaats. Onze vroegere 'Kastelenwandeling' werd in een nieuw kleedje gestoken. Elk jaar wordt een nieuwe, begeleide wandeling uitgewerkt, die telkens weer enkele Lummense erfgoedparels aan doet. Deelnemen is gratis.
Route: niet bewegwijzerd, varieert van jaar tot jaar
Lummen heeft heel wat verborgen moois. Met deze kaart wandel je naar het domein van de Duizendjarige eik, de Kleen Meulen en de Willekensberg en maak je ondertussen kennis met het rijke verleden van Lummen via de verschillende kastelen, molens en de Kapel van de Beukeboom.
Route: bewegwijzerd, gratis
Je vertrekt aan het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13).
Route: niet bewegwijzerd, gratis
Geniet van een verkwikkende wandeling en het Limburgse landschap. Kies een duidelijk bewegwijzerde wandelroute via www.wandeleninlimburg.be.
Vanaf 12 november 2022 kan je de Groene Halte-wandeling 'Dwars door de Demerdelta" wandelen. Deze lange wandeling (14,5 km of 16 km) begint aan het treinstation van Schulen en wandel je af naar het treinstation van Diest. Je passeert o.a. de nieuwe wandellus in Webbekomsbroek en Zelem, het kinderbelevingspad aan het Schulensmeer en de gloednieuwe visplaatsen zijn een extra troef langsheen de 4 gemeenten en 2 provincies.
Ontdek langs de route van 2,7 km de authentieke loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog en kom meer te weten over de Slag van Lummen. Dankzij levensgrote belevingselementen én augmented reality worden de meest tragische en dramatische dagen uit de Lummense oorlogsgeschiedenis weer tot leven geroepen.
Tijdens de wandeling kunnen de QR-codes op de infopanelen in de app worden gescand voor de belevingselementen.
Start: parking Domein Duizendjarige Eik, Dikke Eikstraat, 3560 Lummen.
Bekijk hier het introfilmpje van de WOII-wandelroute.
De brochure vind je hier.
Sterrenplekjes
Het Regionaal Landschap Lage Kempen organiseerde, in samenwerking met de provincie Limburg, een wedstrijd om de twintig mooiste plekjes van Noord- en West-Limburg te belonen met Landschapssterren. Op deze sterrenplekjes kan je de Limburgse natuur op een unieke manier zien, proeven, voelen, ruiken, beleven. Dit pilootproject werd ondersteund door Europese subsidies en bevestigt de rol van Limburg als pionier.
Ook Lummen viel in de prijzen met twee één-sterrenplekjes: de 'Bocht van Laren' en de 'Venusberg'. Natuur om te ontdekken en trots op te zijn!
Nieuwsgierig naar de andere sterrenplekjes? Een boekje met de twintig mooiste sterrenplekjes binnen het Regionaal Landschap Lage Kempen is te verkrijgen aan de UiTbalie. Je vindt er naast foto’s en praktische informatie ook interessante weetjes over de sterrenplekjes en leuke doe-tips voor de kinderen. Want de sterrenplekjes staan altijd garant voor een leuke familie-uitstap in het Limburgse landschap.
Natuurreservaat ‘De Bocht van Laren’ maakt deel uit van de Vallei van de Zwarte Beek. Hier herstelt men het open karakter van de vallei, zodat de hier thuis horende weidevogels kunnen terugkeren. Zij zijn gelukkig met deze vochtige vallei, die een unieke leefomgeving vormt. Bovendien bieden de hooilanden een kleurig bloemenschouwspel.
Je vertrekt aan het vroegere theehuisje De Theepot (Ashoekstraat 2).